9 feiten over het nieuwe coronavirus

Beste lezertjes

In onderstaand artikel vind je 9 feiten terug over het coronavirus. Bij veel mensen heerst er onrust en onzekerheid in de omgeving. Hopelijk kunnen deze feiten je wat geruststellen.


1. De dodelijkheid van het virus wordt rond de 2% geschat, maar ligt hoger bij ouderen. 
Naar gelang steeds meer mensen ziek zijn en onderzoekers ze opvolgen, krijgen we een steeds beter zicht op hoe gevaarlijk het virus werkelijk is. De gegevens toonden ongeveer 2% overlijdens. Nieuwe Chinese opvolgcijfers bevestigen dit voor mensen tot 60 à 70 jaar, maar bij ouderen blijkt het sterftecijfer toch een stuk hoger te liggen: 9,8% voor de groep 70 tot 80 jaar en 18% bij de 80 plussers.

2. De stevige aanpak van China en Korea werkt
Verheugend nieuws: draconische maatregelen zoals in China met stevige quarantaine lijken te werken. Het aantal nieuwe doodden in China neemt dan ook af. Er komen ook minder nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmetting in Zuid Korea.
3. Je kan het virus hebben zonder dat je het weet
Bij de meeste mensen van de bevolking doet het virus zich voor als een milde verkoudheid. De meeste mensen hebben dan ook elk seizoen één of meerdere verkoudheden. Bij medisch personeel bleek al 4% positief te zijn, terwijl ze niet allemaal ziek waren.

4. Iemand die nog niet ziek is, is het meest besmettelijk
Wetenschappelijk bewezen blijkt dat mensen vooral andere mensen besmetten, voordat ze (eventueel) ziek worden. Zieke mensen zijn zelfs minder vatbaar voor het virus. Niet ziek zijn, maar toch kan je het wel verspreiden.

5. Het is een pandemie 
Pandemie: epidemie op wereldwijde schaal van nieuwe ziekte die zich makkelijk verspreidt en zware klachten veroorzaakt. Niemand die weet hoe dit verder zal evolueren. Gemiddeld kan één persoon twéé personen besmetten.
6. Vanaf 60 jaar loop je meer risico op ernstig ziek te worden
De sterfte treft vooral de ouderen vanaf 60 jaar. Ook kunnen mensen meer risico lopen met onderliggend lijden, zoals hartziekten, longziekten of diabetes lopen meer risico.

7. Het coronavirus kan uren overleven op een deurklink
Het virus kan enkele aantal uren tot zelfs een dag buiten het lichaam overleven. Het ervan af in welke omstandigheden. Het is niet zo dat het buiten lichaam onmiddellijk weg is.

8. Het virus is gevaarlijk doordat 10% van de mensen ernstig ziek wordt
Deze mensen moeten gedurende een langere periode in het ziekenhuis worden opgenomen. Als er teveel mensen op het zelfde moment in het ziekenhuis terecht komen kan dit leiden tot een nachtmerriescenario. Door de maatregelen op te volgen en heel hygiënisch te werk te gaan kan de verspreiding van het virus vertraagt worden onder de bevolking.

9. Niet iedereen die ziek is ondergaat een test. De cijfers zijn een onderschatting van de werkelijke situatie
Al het ziekenhuis personeel, het personeel in de woon-zorgcentra en de bewoners van de woon-zorgcentra werden al getest op het coronavirus. In sommige gemeenten gaat er ook een arts aan huis om een test af te nemen. Dit is voor mensen die minder mobiel zijn.
Gebruikte bibliografie 
(15/03/20) 10 feiten over het coronavirus. Plusmagazine. Geraadpleegd via https://plusmagazine.knack.be/gezondheid/10-feiten-over-het-coronavirus/article-

Reacties

Populaire posts