Dakloos zijn in deze tijden

Beste bloggertjes

Door corona is er honger in veel steden en dat is een nieuw fenomeen. Daklozen zijn nu extra kwetsbaar omdat winkels, bars en restaurants gesloten zijn. De organisatie Sant'Egidio pleit voor een tijdelijke regularisering van mensen zonder papieren. 

Kortijk
De stad heeft een speciale oplossing klaar voor daklozen met corona. “We zetten hen in quarantaine in leegstaande zorgflats, om het risico dat ze anderen besmetten tot een minimum te beperken”, zegt schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (sp.a). Recent melde een besmette dakloze zich aan bij de huidige dagopvang voor daklozen in wijkcentrum Overleie. “De koorts van iedere persoon die er binnen komt, wordt er gemeten”, vertelt De Coene. “De betrokkene had koorts en werd naar het triagecentrum in De Zonnewijzer gestuurd. Na verder onderzoek bleek het om corona te gaan. We hebben de persoon in quarantaine laten zetten in een woning, maar er is ondertussen een meer gestructureerde aanpak.”


Dokters van de Wereld lanceert winterplan voor daklozen met ...


Antwerpen
De organisatie Sant'Egidio is gestart met uit uitdelen van extra voedsel voor daklozen.  "Er is honger in de straten van Antwerpen en dat is een nieuw fenomeen," zegt initiatiefnemer Jan De Volder in "Start Je Dag". "Door de coronamaatrgelen zijn restaurants, bars en winkels gesloten. Vaak konden daklozen daar terecht voor een gratis broodje, een goedkope maaltijd of andere steun op het einde van de dag. Dat vangnet van solidariteit valt weg. Je merkt dat deze coronacrisis veel mensen die het al lastig hadden helemaal over het randje duwt. 

De coronacrisis valt zwaar voor de daklozen volgen Jan De Volder. "De daklozen staan er echt niet goed voor.  Daklozen moeten naar het OCMW bellen of mailen maar hebben vaak geen computer, telefoon of belwaarde. We spreken over mensen die zich in normale tijden al heel bewust zijn van de broosheid van het bestaan. Nu voelen zij zich echt een vogel voor de kat."

Brussel 
Asielzoekers uit Brussel kunnen niet meer aankloppen in de opvangcentra. Voor transmigranten is de kraan voor bedden ook dicht gedraaid. Het aantal daklozen zou door de coronacrisis fors kunnen stijgen. Dan zitten we met een serieus probleemSommige opvangcentra voor dak- en thuislozen de deuren sluiten, om het risico op coronabesmettingen te verkleinen. Waar al die mensen nu naartoe zijn, is onduidelijk.

In dit filmpje kan je zien hoe daklozen moeten overleven in deze tijden. De regering laat deze kansarme groep gewoon vallen. Zolang er niets aan wordt gedaan worden mensen gewoon verder besmet.


Gebruikte bibliografie 
Dennis, V. (23/04/20). Sant'Egidio start extra voedselbedeling voor Antwerpse daklozen. www.VRT.be. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/23/sant-egidio-start-extra-voedselbedeling-voor-antwerpse-daklozen/

Peter, L. (24/03/20). Kortrijk zet daklozen met corona in quarantaine in leegstaande zorgflats. www.hln.be. Geraadpleegd via https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/kortrijk-zet-daklozen-met-corona-in-quarantaine-in-leegstaande-zorgflats~a19e90d3/

Eva, C. (19/03/20). 

'We zijn ermee bezig', daklozen moeten wachten op bescherming tegen corona. www.bruzz.be. Geraadpleeg via https://www.bruzz.be/veiligheid/we-zijn-ermee-bezig-daklozen-moeten-wachten-op-bescherming-tegen-corona-2020-03-19



Tot de volgende blog! 





Reacties

  1. Hey Margaux, ondanks het feit dat er heel wat themata in de media dagelijks aan bod komen, weet jij hier een onderwerp in de kijker te zetten waarvan ikzelf nog niet bij de impact ervan stil gestaan heb. Wat vind jij van de aanpak van de verschillende steden?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts