De ware impact van corona in België

Corona heeft ons leven op z'n kop gezet, heel België op z'n kop gezet. 

België prijkt bovenaan op de internationale ranglijst met 57 gerapporteerde coronadoden per 100.000 inwoners. Wij komen ze hoog te staan door dat wij ook de mensen uit woon-zorgcentrum meerekenen waarvan ze vermoeden dat zij corona hebben en vervolgens sterven. Deze mensen zijn nooit getest geweest, het was steeds een vermoeden. In tegenstelling tot andere landen tellen wij dus op een heel andere manier onze coronadoden. 

Hoe zal België er uit zien na de coronacrisis?
We komen dicht bij de drie miljoen besmettingen wereldwijd. Er zijn ook 200 000 doden geregistreerd. Hoe zal alles er na uitzien? Belanden er meer mensen in armoede? Zullen meer mensen het mentaal niet meer aankunnen? Hoe zit het met de samenleving?

De vraag is hoe snel de economie weer op gang kan komen en hoeveel schade deze zal aangericht hebben. De economie is het zwaarste slachtoffer na de volksgezondheid. Velen van ons zitten met angstgevoelens en vele vragen omdat we niet weten waar het naartoe zal gaan. Na deze crisis zullen er hoogstwaarschijnlijk ook meer mensen depressief worden. 


Wat met de arbeidsmarkt?
Velen verwachten dat dit niet goed zal evolueren. 1 op 5 Belgen denkt zijn job te verliezen, een kwart denkt zijn promotie mis te lopen en de helft denkt zijn loon te verliezen. Het is duidelijk angst en onzekerheid overheersen. De positie van de werknemers zal verzwakken, en van de werkgevers - zij die het overleven, belanden in een meer luxueuze positie.

Toename van ongelijkheid?
De toename van ongelijkheid lijkt nu al een ware feit. De woorden van Baert: "Als werkgevers meer keuze hebben en dat blijkt zo uit onderzoek, gaat discriminatie meer meespelen bij sommigen van hen. Kansengroepen krijgen het extra moeilijk.Want zij komen pas aan hun trekken op de arbeidsmarkt als het goed gaat. Hetzelfde geldt voor ouderen of mensen met een tijdelijk contract."

Gebruikte bibliografie:
Florian, L. (04/04/20) Hoe zal België eruitzien na de coronacrisis? "Vanaf nu gaat alles veranderen", VRT-News. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/03/hoe-ziet-de-wereld-er-uit-na-de-coronacrisis/

Reacties

  1. Dag Margaux!

    Ik kan me goed vinden bij al de vragen die je hebt. Hoe het eraan toe zal gaan na de tijden van Corona. Laten we allen hopen dat het rap zijn gewone hangetje zal gaan. Hou je goed, hou de moed erin. Mocht je nood hebben aan een babbel, je weet me te vinden.

    Groetjes
    Schania

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts