De impact van corona op kansarme kinderen en jongeren

Liefste lezertjes, 

In deze post zal ik de nadruk leggen op kinderen en jongeren met een kwetsbare achtergrond in tijden van corona. 

'Veel kinderen zijn al weken niet meer naar buiten geweest', zegt de Brusselse organisatie vzw D'Broej. Ze willen bijvoorbeeld speelplaatsen van scholen en buitenruimtes van culturele centrums openstellen voor deze kinderen. Ze wonen in dichte buurten op kleine appartementen zonder een terras of tuin. De Brusselse organisaties wijst ook op grote angst bij kansarme gezinnen. 

Maatregelen worden versoepeld
De Nationale veiligheidsraad heeft een heleboel coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen vanaf 18 mei sommige kinderen weer naar school. Voor velen is dit iets om naar uit te kijken, maar is dat wel voor iedereen het geval? 

Kinderen en jongeren in kansarme wijken in de stad hebben in deze coronatijden nog zwaarder dan anders, zegt Inge Loodsteen. Zij is algemeen coördinator in deze coronatijden van D'Broej, een koepelorganisatie van acht jeugdwerkingen die zich kwetsbare wijken in Brussel bekommert om kansarme kinderen en jongeren. De maatregelen en quarantaine houden geen rekening met hun situatie.
 

Inge Loodsteen
"Kansarme gezinnen wonen in dichtbevolkte buurten, met heel veel mensen samen op een heel kleine oppervlakte, zonder een terras en een tuin. Ze hebben nood aan ruimte, maar die is er niet. Er zijn heel veel kinderen bij ons die al die weken gewoon niet naar buiten geweest zijn, niet één keer. We horen die verhalen altijd opnieuw", zegt Loodsteen. 

"Er wordt wel gewezen op het belang van bewegen, van buiten komen, wandelen, sporten, maar dat is heem moeilijk in dense wijken waar je zelfs op het voetpad niet eens de fysieke afstand kan bewaren om het maar 80 centimeter breed is. Die jongeren hebben nood aan buiten zijn, maar er is geen ruimte voor. 

"Paniek omdat ze niet meer mee kunnen"
Loodsteen klaagt aan dat de maatregelen die genomen worden om de quarantaine te overbruggen, geen rekening houden met de kinderen in kansarme buurten. "Er word bijvoorbeeld heel veel ingezet op preteaching, op digitaal onderwijs. Maar er wordt voorbijgegaan aan het feit dat veel kinderen en jongeren in kansarme wijken geen computer hebben thuis. Dat is voor 20 tot 30 procent van de kinderen hier. Zo stel je een hele groep achter".

Ze merkt dat dat heel uiteenlopende reacties uitlokt. "We horen op het terrein van kinderen, jongeren, gezinnen en stressen omdat ze niet mee kunnen. En we horen ook dikwijls helemaal het tegenovergestelde, jongeren die alles helemaal loslaten, die zeggen: het is toch foutu, om zich te beschermen tegen stress."

Maatregelen het zwaarst voor jongeren en kinderen
Van alles leeftijdsgroepen hebben jongeren en studenten het erg moeilijk in deze corona tijdens, dat blijkt uit een bevraging van de UGent naar het welzijn van de bevolking. "Jongeren kampen veel meer met angstige en depressieve gevoelens, eenzaamheid en stress". Experts waarschuwen: " Net voor jongeren is sociaal contact erg belangrijk voor hun ontwikkeling". 

In onderstaand audiofragment vindt je het interview met Inge Loodsteen terug.


Gebruikte bibliografie:
Kathleen, H. (26/04/20) De impact van corona op kansarme kinderen in de stad: "Al weken niet één keer naar buiten geweest", vrt.be. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/26/brengt-versoepeling-maatregelen-ook-verlichting-voor-kansarme-jo/
Werner, R. & Bert, H. (28/04/20) Tol van coronamaatregelen het zwaarst voor jongeren en studenten. Nieuwsblad.be. Geraadpleegd via https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200427_04936316

Mijn mening is dat Belgie zeker meer kan doen tegen dit probleem. Ieder kind heeft recht op een volwaardig onderwijs in gelijk welke situatie ook. 

Tot de volgende post en blijf in uw kot!

Doedels 

Reacties

  1. Hey Margaux
    Ik geef zelf bijles aan kindjes uit kansarme gezinnen en kan me volledig vinden in wat de experts zeggen! Sinds de maatregelen is alle contact met de kindjes verbroken omdat zij geen computer hebben thuis. Doordat ze geen computer hadden konden ze ook hun taken niet maken. Uiteindelijk hebben ze wel eentje gekregen van de school al was dit veel te laat. Hierdoor krijgen ze alleen maar een grotere achterstand. Ik vind het goed dat je hier een blog over hebt geschreven!
    Groetjes Delphine

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts