Back to school

Beste lezers

Na 10 weken thuis te hebben gezeten mogen verschillende kinderen en jongeren terug naar school. Veel kinderen en jongeren keken hier dan ook naar uit. Het groot nadeel is wel dat ze terug vroeg moeten opstaan. Ben je benieuwd hoe alles zal verlopen op school lees dan vooral hier onder verder!

Proefdraaien
Op vrijdag 15 mei wordt bij veel scholen vandaag een proefdag gedaan. Om te kijken of alles wel kan veilig kan verlopen binnen de getroffen maatregelen. De scholen gaan dan ook heel voorzichtig om met wat ze doen. In de basisscholen mag na 2 maanden weer in de klas les worden gegeven aan leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar. In de middelbare scholen mag alleen les worden gegeven aan de laatstejaars. In het buitengewoon lager onderwijs mogen de scholen kiezen welke leerlingen ze naar de scholen laten komen.

Scholen kiezen zelf 
Scholen kiezen zelf hoe alles verloopt. Niet iedere school kan garanderen dat ze genoeg middelen en plaats hebben om veilig van start te kunnen met de lessen. 1 op de 5 basisscholen heeft bijvoorbeeld beslist om slechts één of twee leerjaren te laten starten. Er mag in het onderwijs maar een beperkt aantal dagen les worden gegeven. Hier zijn de scholen ook vrij om te kiezen wat ze doen. 

De leerlingen van het eerste en twee leerjaar van het lageronderwijs mogen maximaal 4 volledige dagen naar school gaan. Voor het zesde leerjaar zijn dat maximaal 2 volledige of 4 halve dagen. Bij ASO en het deeltijds-BSO mogen de laatste jaars maar 1 volle dag naar school. De dagen waarop de leerlingen niet naar school komen krijgen ze “preteaching” of aanloopleren, net als de leerlingen die nog geen les krijgen op school.

Moet je je kind maandag wel naar school sturen? En hoe praat je ...

Waarom deze jaren? 
De leerlingen die in hun laatste jaar van de basisschool en middelbare school moeten een grote over stap maken naar volgend jaar: naar de middelbare school, het hoger onderwijs, de arbeidsmarkt. Daarom zijn voor deze leerlingen de laatste studiejaren zo belangrijk omdat ze op het einde van het schooljaar hun getuigenschrift of diploma behalen. Vele scholen hebben de eindexamens geschrapt. Middelbare scholen mogen dit wel nog doen tot eind juni. 

Van de lagere school kregen de eerste twee leerjaren voorrang op de andere leerjaren omdat de jongeren leerlingen veel basisvaardigheden leren. Er zal gekeken worden of ook het twee en vierde leerjaar van de lagere -en middelbare scholen op 22 mei, na de eerste lesweek, terug deels van start kan gaan met lessen op school. Maar deze heropstart zal ten vroegste van 29 mei kunnen. Op dat moment zal ook voor het kleuronderwijs gekeken worden. 


Wie niet terug naar school gaat
Voor diegenen die niet naar school gaan wordt dat niet beschouwd als spijbelen. Ben Weyts zegt het volgende:  “We gaan de scholen aanbevelen om in die gevallen een gewettigde afwezigheid om persoonlijke redenen toe te kennen.” Het zijn de schooldirecteurs zelf die een bepaalde code moeten geven bij afwezigheid van een leerling. Een ‘b-code’ is een problematische afwezigheid, een ‘p-code’ een gewettigde afwezigheid om persoonlijke redenen.

Er word begrip getoond voor de bezorgdheid bij ouders over hun kinderen. Er worden zoveel mogelijk ouders overtuigt om toch hun kind naar school te sturen. 

Interressante websites om eens te bezoeken:

Gebruikte bibliografie 
Denny, B. (15/05/20). Weer naar school: welke leerlingen, hoeveel dagen, is er opvang en wat met de veiligheid?. www.vrt.be. Geraadpleegd via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/14/weer-naar-school/
Jens, V. (30/04/20). Wie niet naar school gaat, is geen spijbelaar: "We begrijpen dat ouders bezorgd zijn". www.hetnieuwblad.be. Geraadpleegd via https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200430_04941014

Tot de volgende!

Reacties

Populaire posts