Bevraging over corona bij de Vlaamse bevolking

Beste bloggertjes

Bij heel wat Vlamingen werd een coronaenquête afgenomen in verband met werk, geluk en gezin. Hier onder kan je lezen wat corona met ons Vlamingen allemaal doet. 

Het onderzoeksbureau iVox ondervroeg de afgelopen weken in het weekblad Humo duizenden Vlamingen over het leven in coronatijden. Volgende vragen werden onder andere gesteld: 'Hoe gaat het met u? In februari, voor corona, gaf de Vlaming zichzelf nog een score van 7 op 10. Bij de eerste meting het coronatijdperk zakte dit naar 6 op 10, maar daarna bleef de score stabiel. 
De verschillen tussen de generaties valt sterk op: Vlamingen jonger dan 35 jaar geven zichzelf een geluksscore van 5,6 op 10, dat is duidelijk lager dan de 55-plussers. 

Gezin
Een op de vijf ouders geeft aan meer ruzie met maken met de kinderen en een op drie ervaart meer spanningen binnenshuis. Maar liefst 80 procent zegt tegelijk van de Vlaamse ouders het een verademing te vinden dat ze meer bij hun kinderen zijn. Op lange termijn zou het kunnen dat er een na corona meer tijd met het kroost word gespendeerd: 54 procent denkt dat ze meer tijd zullen vrijmaken wanneer het virus bedwongen is. 


Jobzekerheid
Een ander deel van de bevolking vreest dan weer voor zijn job. Na de start van de lockdown gaf 1 op 8 respondente naan bang te zijn voor haar toekomst zowel als privé als op werkvlak. Een kwart van de gezinnen vreest de komenden maanden met financiële problemen te maken te krijgen (26,1 %).

Reputatie overheid 
Een opvallend scenario is het effect van de crisis op de reputatie van de overheid. Amper 1 op 40 vertrouwt de overheid nu méér dan voor de crisis, terwijl een derde van de bevolking de overheid meer is gaan wantrouwen. 49 procent vind dat de federale regering de crisis redelijk aanpakt, 51 procent feliciteerde de Vlaamse ministers. 
Verder willen de mensen de lonen in de zorgsector omhoog zien gaan, zo een 74 procent. En moet er in de zorg ook meer geïnvesteerd worden (89 procent). En dat geld moet van grote vermogen komen (76 procent). Na de coronacrisis moeten de politici werk maken van herverdeling van de middelen, vind 64 procent. 

Getuigenis diëtiste Ellen Nuysens
Ellen Nuysens is sinds januari dit jaar haar nieuwe praktijk gestart in Turnhout. Uiteraard had ik niet verwacht dat ik na twee maanden mijn consultaties online zou moeten doen. Alleen afspraken met diabetici en mensen met maag- en darmklachten of eetstoornissen kunnen blijven doorgaan. Maar dat zijn nu juist de groepen waar ik niet vaak mee werk. 


Interessante websites om eens te bezoeken:

https://www.abvv.be/-/corona-vragen-antwoorden
https://werk.belgie.be/nl/nieuws/update-coronavirus-preventiemaatregelen-en-arbeidsrechtelijke-gevolgen

Lieven, D. (05/05/20) Corona-enquête we houden ons sterk, maar vrezen voor onze job. DeMorgen.be. Geraadpleegd via https://www.demorgen.be/nieuws/corona-enquete-we-houden-ons-sterk-maar-vrezen-voor-onze-job~b2961d5b/

Reacties

Populaire posts